Nutrition Coach

Hi, Tessa hier

moeder van drie jongens, hondenbaas en foodie. Na alle diëten in de wereld uitgeprobeerd te hebben, van maat XL naar XS gegaan te zijn en weer terug leerde ik de waarheid over calorie dichtheid en de satiety index. Ik maak graag recepten die dit principe ondersteunen en neem je mee in mijn proces.

Mijn verhaal

 

Mijn fascinatie met voeding begon toen ik zo’n 20 jaar oud was. Toen raakte ik namelijk voor het eerst burn-out. Als gevolg van medicatie en het plotselinge stilzitten (ik werkte in een winkel en was de hele dag in de weer, rende trappen op en af etc.) kwam ik flink wat kilo’s aan en die wilde ik er natuurlijk graag weer af hebben…maar…. ik had ook ervaring met de eetstoornis anorexia. Hoewel ik nooit gevaarlijk dun was geweest, was ik al wel eerder flink afgevallen door simpelweg bijna niks te eten. Ik was bang dat dit weer zou gebeuren, en daarom begon ik me te verdiepen in gezonde voeding, want ik zag ook wel in dat sommige van mijn gewoonten (zoals een zak chips leeg eten voor de tv en spare ribs bestellen na het werk) niet echt behulpzaam waren. Het was het begin van een lange reis. Eentje waarin ik ook tegen veel onbegrip aanliep. Want lang voordat het hip was besloot ik al om geen zuivel meer te drinken in de vorm van melk (maar je botten!), stopte ik met het eten van varkensvlees (doe niet zo raar) en kocht ik een stoompan (eet je dan groente zonder kaassaus en boter?) . Ik maakte al smoothies lang voordat instagram bestond (eet jij 2 bananen en 2 kiwi’s per dag??) en verruilde alle witte granen voor de volkoren varianten (ieuw). 

Oftewel, ik was in de ogen van velen een echte geitewollensok. Ik viel gelukkig ook wat af maar bleef eigenlijk altijd wel aan de wat vollere kant om het zo maar te zeggen. Maar ja, ik at gezond, had een actief leven dus ik legde me er min of meer bij neer dat dit was hoe het was.

Totdat ik, fast forward, rond mijn 33e besloot plantaardig te gaan eten. Ik was inmiddels al jaren af en aan vegetarier en besloot voor één maand ook alle zuivel en eieren te laten staan. Veganistisch eten dus.

Ook nu was gezondheid heel belangrijk voor me dus verdiepte ik me in alle informatie die er op dat moment beschikbaar was (en dat was nog niet heel veel) en min of meer per ongeluk begon ik whole foods; oftewel onbewerkt, te eten. Al was het maar omdat er simpelweg nog amper bewerkte vegan producten te krijgen waren! En wat er was, was veel te duur voor mijn kleine budget. 

Ik ontdekte het volgende: ten eerste; ik voelde me top! Ik at meer dan ooit en viel langzaam maar zeker kilo’s af terwijl ik er voor mij gevoel niks voor deed. Mijn huid werd mooier, mijn migraine verdween en ik kon mijn puffers de hele herfst en winter in de kast laten want, ja, ik ging er na die maand absoluut mee door.

Ik begon ook te bloggen, deed een opleiding natuurvoedings coach en plant based nutrition, deelde recepten en ontwikkelde zelfs een online programma dat ik in 2016 succesvol lanceerde.

En toen…

Ik werd voor de derde keer zwanger, had een gezonde vegan zwangerschap en bevalling en een super gezonde vegan baby. So far so good. Maar vanaf mijn 40e begon mijn gewicht langzaam weer toe te nemen. Ik was moe, mijn menstruatie werd steeds pijnlijker, ik kreeg gewrichtspijnen en was moe, moe, moe. Ik  probeerde weer van alles op gebied van voeding, volgde sapkuren, at een jaar volledig rauw en deed zelfs een retreat waarbij ik 5 dagen helemaal niet at… Daarna ging het van kwaad tot erger en op een dag was ik moe en op en liet ik alle stemmen die me al jaren vertelden dat dat plantaardige eten toch niet gezond kon zijn toch toe. Ik ging weer eieren eten, kaas, vis en tenslotte vlees. Ik wilde me gewoon weer goed voelen!

En eerlijk. Het was ergens een bevrijding om gewoon weer overal alles te kunnen eten. Gewoon mee te doen. Anderen niet langer tot last te zijn met mijn lastige dieet. En ook gewoon altijd en overal boodschappen te kunnen doen of even een broodje te kunnen halen. Het leerde me dat 14 jaar  volledig veganistisch eten en leven ook stressvol was geweest. Altijd maar voorbereid zijn, altijd opletten. Maar ook; balen van jezelf als je toch gezwicht was voor een pizza op een Italiaans terras.

Na een jaar experimeteren met andere manieren van eten (zelfs keto heb ik geprobeerd; een dieet dat echt haaks staat op alles wat ik tot dan toe geleerd had) stond ik weer steeds vaker mijn plantaardige maaltijden te bereiden. En ik voelde bijna direct effect. En de herinnering aan die eerste maand in 2011 kwam weer terug. En ik begon langzaam te begrijpen waar het mis was gegaan.

1; ik had steeds alles willen oplossen met voeding en zo werkt het niet. Inmiddels heb ik hormoontherapie en dit heeft een groots effect op mijn energie, spieren en gewrichten. Ook gebruik ik bepaalde supplementen. Niet alles is op te lossen met wat je eet! En niet elk probleem wordt veroorzaakt door wat je eet. 

2. door de toename in aanbod was ik langzaam maar zeker steeds meer bewerkte plantaardige voeding gaan eten, terwijl ik die eerste jaren echt bijna nul bewerkte producten tot me nam. Nu kan je zeggen, dat moet toch kunnen, maar ik dus blijkbaar niet. Want als ik nu een week zo goed als volledig whole foods eet voel ik me echt super lekker!

3. ik ontdekte dat ik neurodivergent ben en dat ik chronisch overprikkeld was. Ik was niet burn-out in de zin dat ik niks meer kon, maar op een bepaald niveau wel opgebrand, door alles te stoppen waar ik mee bezig was kreeg ik rust en ruimte en begon ik langzaam te ontdekken wat ik wel en niet aankan. Hier moet ik nog steeds op letten maar dit heeft dus wederom niks te maken met wat ik eet. 

Het eten van dierlijke producten had wel tot gevolg dat ik nog meer aankwam in dat jaar. Daarbij kreeg ik een vreselijke schimmelinfectie, werd mijn huid weer onrustiger en mijn lichaamsgeur veranderde. Ik wil niet zeggen dat ik nou vreselijk ging stinken maar het werd me wel duidelijk hoe weinig geur mijn transpiratie had toen ik volledig plantaardig at. 

Kortom, behalve de persoonlijke vrijheid had het eten van dierlijke producten mij niks opgeleverd qua gezondheid dus besloot ik weer vol voor plantaardig te gaan, maar dit keer zonder het label veganist. Hiermee is de druk het altijd perfect te moeten doen er af en kan ik in elk moment de keuze maken die voor mij de juiste is in dat moment. Voor nu komt het er in de praktijk op neer dat ik voor zo’n 90% plantaardig eet én onbewerkt.

Op deze pagina wil ik je graag meenemen in mijn proces. Ik hoop uiteraard de kilo’s weer kwijt te raken, op een gezonde manier, en ook mijn kracht terug te winnen. 

Sterk onbewerkt dus.

Verder ben ik begonnen met een opleiding tot voedingsdeskundige met een specialisatie in plantaardige voeding zodat ik hopelijk nog beter de voordelen over kan brengen aan anderen, want dit is na al die jaren nog steeds mijn grote passie.

Professional Memberships

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  • Cubilia mattis rutrum cursus
  • Blandit laoreet lobortis nec hendrerit pretium, sem quisque per.
  • Leo imperdiet placerat quis orci, hac eros proin

Professional Memberships

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  • Duis sem suspendisse eros sociis, fringilla augue litora.
  • Condimentum pulvinar nostra 
  • Laoreet congue praesent blandit ligula, viverra vivamus vitae ac, augue vehicula urna

Featured In

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing.
  • Eros cras sociosqu malesuada
  • Eleifend lobortis sociis accumsan fam

Publications

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  • Venenatis iaculis mus semper suscipit 
  • Est aliquet quam fames aptent, curae massa litora.
  • Hac quis dictum consequat venenati

Mis niks meer, schrijf je in voor de nieuwabrief

Adres

Kanaalweg 84a, Utrecht

Contact

06-1234567

info@sterkonbewerkt.nl

Copyright © 2025 Divi. All Rights Reserved.